Savaria-Szombathely az egyetlen település a Kárpát-medencében, mely római kori alapítása (Kr. u. 43) óta folyamatosan lakott, s egyben a mai Magyarország legrégibb városi rangú települése. E páratlan történelmi és fizikai alapokra épül Szombathely legnagyobb volumenű, leglátogatottabb kulturális-szórakoztató eseménye a Savaria Történelmi Karnevál, melynek története évtizedekre nyúlik vissza.

A Savaria Karnevál városunk - és mostanra térségünk - kulturális és közösségi hagyományává vált, hiszen az „újkori” Karneválok sorában a legutóbbi rendezvény már a 20. alkalom volt, a fesztivál régmúltja és hagyományai pedig a 60-as években gyökereznek.

A jelenlegi rendezvény elődjét első alkalommal 1961-ben rendezték meg Szombathelyen. A Savaria ünnepségek legnagyobb eseményén, a jelmezes felvonuláson több tízezer ember vett részt. A felvonulás 13 korra osztotta fel Szombathely történetét, s elevenítette fel a megidézett korok legfontosabb eseményeit. A látványos jelmezes felvonulás szinte az egész várost megmozgatta. Az 1969. évi karnevál után a városvezetés úgy döntött, hogy ötévenként fogják megrendezni a karneváli felvonulást - erre azonban nem került sor. Több évtizednyi szünet után 2000 augusztusában, az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából rendezett milleniumi ünnepségsorozat keretében Szombathely városa ismét felöltötte „ünnepi jelmezét”, több napon át tartó múltidézésre invitálva lakóit és a városba érkező látogatókat. A 60-as évek népünnepélyei után a 2000-es évek rendezvényei már összművészeti arculatot mutattak, két évtizedes újkori története során pedig a Savaria Történelmi Karnevál a város és a megye legnagyobb közönséget megmozgató ezerszínű, ám változatlanul a történelmi tematikát a középpontba állító fesztiváljává nőtte ki magát. évente hozzávetőlegesen 100-120 ezer ember vesz részt a rendezvényen.

A méltán népszerű programfolyam világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket éppúgy kínál, mint foglalkoztató és szórakoztató gyermekprogramokat, színházi előadásokat, artista- és akrobataprodukciókat, gasztronómiai eseményeket. A rendezvény valódi családi program: minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei, színházi, szórakoztató vagy épp játszva tanító produkciót. A Karnevál legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye évről évre a péntek és szombat esti fáklyás, jelmezes felvonulás, melynek során közel 1000 korhű jelmezbe öltözött polgár vonul végig a belváros utcáin, a római alapokon nyugvó város sejtelmes kulisszái között.

A Savaria Történelmi Karnevál a római alapítású város ókori hagyományait, történelmi múltját, és erre alapozva a történelmi hagyományőrzést helyezi a rendezvény fókuszába. Az augusztus végi fesztivál idején néhány napra tógába-tunikába bújik a város apraja-nagyja, s a város is felölti ünnepi ruháját. A belvárosban számos saját helyszín és kísérőhelyszín kínál több száz programot a helyieknek, a térségből érkező látogatóknak és a városunkat ez idő tájt legnagyobb számban látogató turistáknak.

A Történelmi Témapark (Ferences-kert) a történelmi programok centruma, az autentikus katonai és civil hagyományőrző csapatok táborhelye. Az arénában az ország és a nemzetközi hagyományőrzés legnevesebb és leghitelesebb személyiségei és csoportjai mutatják meg tudásukat évről évre. A lenyűgöző, letűnt korokba repítő bemutatók célja a játszva tanítás, a tanítva szórakoztatás. Hagyományosan a Történelmi Témapark ad otthon a Karnevál idején a legnagyobb létszámú közép-európai katonai hagyományőrző találkozónak. A római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerheti a látogató, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát.

A Forum Színpad a nagyszínpadi zenei produkciók egyik legfőbb helyszíne, az ezerszínű forgatag központja. összehasonlíthatatlan karneváli atmoszféra szippantja be a látogatót, aki a kézműves vásárosok portékáiból és a gasztronómiai különlegességeket kínáló vendéglátósok ínyencségeiből válogatva zenei csemege után néz a Fő téren. A színpadon neves hazai és nemzetközi zenészek fergeteges koncertjeit hallgathatja, tüzes- és artistaprodukciók bátorságát csodálhatja az igen tisztelt publikum.

A Borok Utcája a Savaria Karnevál egyik legnépszerűbb helyszíne. Az ország legnevesebb borvidékeinek legkiválóbb nedűi mellett gasztronómiai különlegességek és a legszínvonalasabb zenei programok ejtik rabul a Rákóczi Ferenc utcába látogatókat.

A hegy levének szerelmesei mellett a hordó aranyának rajongói is megtalálják számításukat a Karneválon. A Sörtér a legkiválóbb hazai kézműves sörökön és sörkülönlegességeken túl a helyi zenei élet krémjét kínálja „fogyasztásra” az ide látogatóknak. A családok birodalma, a Kalandvár a legnagyszerűbb gyermek- és családi programokkal - színházi előadásokkal és koncertekkel, garabonciás és artista-bemutatókkal, kézműves és játszóprogramokkal - szórakoztatja és tanítja a kis Kalandorokat és a velük tartó felnőtteket. Három teljes napon át várja a Gáyer-park árnyas-ligetes varázsbirodalma a Karneválozókat 0-99 éves korig.

A Savaria Történelmi Karnevál, az ország fesztiváljai között egyedülálló módon, egy teljes helyszínt szentel a képző- és iparművészetek legkiválóbb alkotóinak, remekműveiknek és a kapcsolódó társművészeteknek. A Művészetek Utcájában megismerhetjük az alkotóműhelyek kulisszatitkait, egyedi, magas művészi színvonalon készült portékák között válogathatunk, miközben a színpadon kiváló zenészek és előadóművészek váltják egymást.

A Keleti Udvar az orientális táncok és mesés kelet szerelmeseinek birodalma. Hastánc, flamenco, tradicionális indiai tánc - mind-mind megmutatkozik a Keleti Udvar színpadán, ahol workshopok keretében a legkülönlegesebb mozdulatokat el is sajátíthatja a táncszerető közönség.

A rendezvényen a hazai és nemzetközi hagyományőrző és művészeti élet olyan kiemelkedő alakjai és formációi is részt vettek már, mint a Gladiátor című film zenéjét részben szolgáltató Omnia zenekar (NL),a világhírű Boban Markovic Orkestar, a Karandila (BUL) együttes, a Patrizio Baeza Band, a Baba Yaga, a Ghymes, Szakcsi Lakatos Béla, a Besh o droM, Péterfy Bori & Love Band, Palya Bea, a Gryllus fivérek, Lajkó Félix, Herczku ágnes, Szalóki ági, a Muzsikás, a Balkan Fanatik, a Kolompos Együttes, a Csík Zenekar, Kassai Lajos lovasíjász, a Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület, Bognár Szilvia, a !DelaDap, a Kalyi Jag, a Romano Drom, a Firkin, Orosz Zoltán, a Folk Error, a Shanti Ska Tones, az Anselmo Crew, a CimbaliBand, a Zirano Színház, a S.ö.R. produkció, Rutkai Bori és a Specko Jedno, écsi Gyöngyi, a Kistehén Tánczenekar, a Balázs Elemér Group, Gulyás Laci vándorzenész és mesemondó, Badár Sándor, a Langaléta Garabonciások, Korpás éva, Lovász Irén, a Kerekes Band, a Fláre Beás, a Napra Együttes, az Alma Zenekar, Dés László, Tóth Vera, Geszti Péter, a Punnany Massif, Rúzsa Magdi és a Bagossy Brothers - hogy csak a legnevesebbeket említsük.

A Savaria Történelmi Karnevál másfél évtizede várja augusztus végén Szombathelyre a történelmi hagyományok iránt érdeklődő, ugyanakkor önfeledt szórakozásra vágyó látogatókat, a színvonalas összművészeti eseményen résztvevő művészeket, hogy néhány napra átlépjenek azon az időkapun, mely a kétezer éves város múltját és jelenét összeköti, és valamennyiünk számára kézzelfoghatóvá teszi.

Legyen részese ön is az időutazásnak!